L'ermita de Sant Miquel, coneguda popularment com a castell de Sant Miquel, va ser edificada cap a l'any 1450. Els terrenys on va ser construïda pertanyien al Mas Mitgera, avui conegut com a Cal Rei Vinyes, de Celrà. El santuari depenia de la parròquia de Sant Feliu de Celrà, ja que es va edificar dins el seu terme.
La construcció va ser utilitzada durant els setges a la ciutat de Girona (1808-1809) per part de les tropes napoleòniques, a causa de la seva situació estratègica. A partir d'aquesta època va quedar abandonada. A mitjan segle XIX s'instal·là prop de l'ermita una construcció de suport al telègraf òptic, sistema que va romandre en funcionament entre els anys 1848 i 1862. Amb aquesta petita introducció històrica queda palès que l'ermita de Sant Miquel sempre va formar part del terme municipal de Celrà.
Al cap d'un segle, Girona, capital de comarca i província, basant-se en raons de necessitat (creixement, noves indústries, noves dependències municipals...), va iniciar els mecanismes per annexionar Campdorà, entre altres nuclis (Salt, Sarrià de Ter i part del municipi de Sant Gregori). La incorporació de Campdorà al municipi de Girona es va signar el 30 de desembre de 1974 (en etapa d'ajuntaments predemocràtics). De fet, la ciutadania de Celrà desconeixia fins fa molt poc que el castell de Sant Miquel no pertany al nostre municipi. Amb l'operació Celrà va veure reduït el seu terme municipal en prop d'un 25%, i va perdre fins i tot l'ermita de Sant Miquel, que res tenia a veure amb les suposades necessitats de Girona ni amb el terme de Campdorà. El poble de Celrà es va quedar sense aquest indret tan emblemàtic per una injustícia feta a mida per a la capital. A partir de l'any 2009 va començar un nou procés de delimitació entre els municipis, que Celrà ha treballat sense cap problema amb tots els pobles veïns, excepte amb Girona.
Al llarg dels anys, la ciutadania i les entitats de Celrà han gaudit de l'entorn de Sant Miquel en passejades a peu o amb bicicleta, excursions i altres activitats, com també ho han fet els veïns, veïnes i entitats de Girona. De fet, anualment se celebra un acte de germanor en què cadascú puja pel seu costat per trobar-nos a dalt per esmorzar i compartir l'espai. L'Ajuntament de Celrà no ha renunciat mai al castell de Sant Miquel, per això lluitem perquè es reconegui el greuge, però, com ja hem manifestat a l'alcalde de Girona, estem disposats a buscar una solució compartida. Un espai emblemàtic per a Celrà i també per a Girona no pot continuar creant confrontació: amb diàleg i ganes podem compartir-lo i treballar conjuntament per millorar-lo. Volem un punt de trobada entre els dos municipis que ens uneixi i ens representi. Segur que la ciutadania i les entitats també ho volen.